fredag, juni 16, 2006

Og forklaringen er...

at det toilet er en rigtig fin illustration af Ukraine og deres EU aspirationer.

For hvis du ser på Ukraine, så ser du et relativt dysfunktionelt land, med korruption på det man på de kanter kalder industrielt niveau. Et land, der har holdt et relativt frit valg i sin historie, det blev holdt tilbage i marts og de har endnu ikke været i stand til at danne regering. Du ser rent geografisk et land der grænser op til Rusland og Hviderusland (der forresten i officiel dansk sprogbrug hedder Belarus nu til dags) til Sortehavet og mod vest har grænser til Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen. Du ser med andre ord på et klassiske centraleuropæisk land, der har sin naturlige plads i EU.

"aaaaaaarh?" siger du måske, men det er bare, fordi du ikke kan se, at fuldstændig ligesom med toilettet, så har Ukraine også et skilt. Eller dvs. det er faktisk en sten. Og den sten står i en lillebitte by, der hedder Dilove, som ligger lidt udenfor den lidt større by Rakhiv i det vestlige Ukraine. Og på den sten står der:

"Locus Perennis Dilicentissime cum libella librationis quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalium et paralleloumierum Europeum. MD CCC LXXXVII."

Nu kan jeg jo ikke læse latin, men Ukrainere, der kan eller i hvert fald kender nogen, der kan, det vil typisk sige ukrainske politikere, har fortalt mig, at der på stenen står, at dette er centrum af Europa. Sagen er den, at tilbage i 1887 beregnede et hold Østrig-Ungarske geografer, at lige netop her på 48°45' N 18°55' E var Europas geografiske centrum. Og det faldt jo så sjovt nok sammen med, at Dilov dengang lå i det Østrig-Ungarske rige, der jo så var i centrum af Europa.

Og den sten er ukrainske politikere helt pjattede med. "SE SELV!" siger de til alle, der vil høre "Ukraine ER centrum af Europa. Se på stenen! Stenen! siger jeg jo” Tricket er jo, at det første krav, man skal opfylde for at komme med i EU, er, at man skal være et ”europæisk” land.

Og så står ukrainerne der med deres sten, helt glade, og tror at alt er i orden, at de har overstået den største hindring for adgang til det forjættede land EU, hvor gaderne er belagt med strukturfondsmidler og floderne flyder med landbrugsstøtte, hvor alle er søde ved hinanden og russerne ikke driller.

Problemet er jo så bare, at Ukraine er nogenlunde lige så tæt på at være klar til EU som toilettet er på at være et handicaptoilet. For nu at skære det lidt skarpt, så er Ukraine set med statskundskab/EU brillerne, det vi i diplomatiet kalder, et fuldstændig fucked lorteland.
Kontrolleret af kæmpe røvhuller, der bruger al deres tid på at rage til sig og slå modstanderne i hjel.

Og selv de politikere ,der engang imellem holder pause fra udplyndring af landet og rent faktisk fører politik er ikke til megen hjælp. De forstår ikke, at kravet om at være europæisk land er det absolutte minimumskrav, at der er 10.000 sider(faktisk, det er ikke en overdrivelse) regler, forordninger og krav, der skal opfyldes. Det med at være europæisk fylder jo så kun en linie. Forordning om den præcise indretning af handicaptoiletter har jo så til gengæld et helt kapitel.

De tror ligesom folk på Balkan, at de kan rent sprogligt konstruere sig selv som et EU land, de tror de kan slippe for rent faktisk at gøre landet kvalificeret. Og det er simpelthen så pisse ærgeligt.

For pointen er jo, hvilket de ikke fatter, at det fede ikke er at komme med i EU, det fede er at være kvalificeret til at komme med i EU. Det er ikke målet, det handler om, det er vejen, der er det afgørende. EU er nemlig omvendtverden, vejen er målet og målet er midlet til at gå vejen. Hvis du forstår.

Ja ok, hele toiletmetaforen var måske lidt søgt, men jeg havde jo lidt brug for en begrundelse for at vise billederne og den med analfasen syntes jeg ikke var helt tilstrækkelig.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Frede
Selvom jeg ikke ligefrem har smidt omkring mig med sjove og finurlige kommentarer, så skal du vide at jeg i al stilhed er gået hen og blevet en kæmpe fan. Ja, det kan godt være at det lyder som en overdrivelse, men jeg nærer en stor glæde ved dit seneste digitale påfund. Og ja, jeg synes toiletet hvade mange illustrative kvaliteter i forhold til ukraines politiske situation. du kunne måske have tilføjet, at den lænige standard i Ukraine/toiletet blot vil føre til at normale/EU-lande vil benytte det til at pisse på indtil de får indrettet sig ordentligt - blot for at fremhæve at vi selv ikke altid er engle, man skal jo balancere selv de mærkeligeste ting.
Men Frede det jeg egentlig ville høre er, hvornår du kommer til DK? Du sagde noget om d. 20, men det kan være jeg tager fejl. Under alle omstændigheder så burdte der festes lidt ved lejligheden.
Ha det dejligt og tak for din goe historier.

Mvh Christian

frederik sagde ...

Hep Plaske

Lige til det med Ukraine så vil jeg sgu sige at selvom EU måske ikke decideret er inde og renset toilettet, så mener jeg faktisk heller ikke at EU pisser i det. Det gør tilgengæld ukrainske politikere, forretningsfolk, dommere og endeligt russerne, der i den grad er i gang med at overpisse hele det post-sovjetiske rum.

Og nu lyder jeg jo så totalt EU jublende, men lige på Ukraine/østeuropa(minus ex-jugo selvom det er begyndt at hjælpe) der mener jeg faktisk EU har haft fat i den lange ende. EU burde dog helt klart give Ukraine et medlemsskabsperspektiv(hvor langt ude i fremtiden det så end skulle være), men det er bare ikke politisk muligt nu kort efter franskmændende (og hollænderne) valgte at tolke nejet som et nej til udvidelse og ikke som et nej til inkompetente nationale politikere eller det øvrige EU projekt.

Men det centrale er sgu for mig at se, at der bliver fralagt så ekstremt meget ansvar rundt omkring i det østlige europa/balkan, at der er en fuldstændig mangel på realitetssans hos flere politikere og at atter andre (især i serbien og bosnien) decideret kalkulerer med EU hjælp og støtte hvis bare de er håbløse nok og bruger landets egne pengene på lorteprojekter, der kun gavner dem selv.

Og jep der burde afgjort alves noget sjovt weekenden, jeg rammer Kastrup fredag aften og bliver til amndag aften